Hjärtat

Hjärtat är kroppens mest vitala organ, slutar den fungera så blir alla organen lidande av syrebrist och kollapsar till sist. Hjärtat är indelat i två halvor; högra och vänstra. Vardera halva är sedan uppdelad i en förmak och en kammare, dessa utgör tillsammans hjärtats fyra hålrum.

Lilla kretsloppet
I lilla kretsloppet går venöst (syrefattigt) till lungorna för att syresättas. Blod som har varit i stora kretsloppet kommer tillbaka till höger förmak genom vena cava caudalis (bakre hålven), till höger kammare som pumpar det venösa blodet vidare till lungorna via lungartären.

I lungorna tar blodet med sig syre samtidigt som det gör sig av med koldioxid som blodet varit överfullt med. Blodet som nu blivit syresatt återgår till hjärtat via lungvenerna som mynnar i vänster förmak, där det sedan fortsätter vidare till vänster kammare.

Stora kretsloppet
I stora kretslopept så pumpas blodet som kommit från lungorna till vänster kammare ut i aortan, som delar sig i två. Åt ena hållet går blodet till huvud och framben innan det återvänder in till höger förmak via den främre hålvenen. Resten av blodet går via den stora kroppspulsådern längst ryggraden till bakben, svans och organ. Alla organ pumpas fulla med syrerikt blod och tar med sig koldioxid och avfallsprodukter (mest ifrån tarmen). Från tarmen går det nu venösa blodet vidare till levern via portavenen.

För att levern ska få syrerikt blod så går det från aorta en artär till levern, som kallas leverartär. Blodet som lämnar levern går genom vena cava caudalis tillbaka till höger förmak, och så börjar allting om igen. Vill lägga till en kommentar angående hålvenerna som går till höger förmak; dessa två syns inte på bilderna då hålvenerna är på höger sida.


Hjärtat sett från djurets vänstra sida



Tvärskuret hjärta sett från djurets vänstra sida



Klaffarna
Inuti hjärtats förmakar så finns det klaffar: segelklaffar och fickklaffar. Klaffarnas uppgift i hjärtat är att se till att blodet åker åt rätt håll, det kan nämnligen bara öppnas i en riktning och stängs automatisk när blodströmmen vänder. De fickklaffar som finns är aortaklaffen och pulmonalisklaffen. Aortaklaffen sitter mellan vänster kammare och den uppåtstigande aortan, medan pulmonalisklaffen sitter mellan höger kammare och lungartären. Segelklaffarna sitter mellan förmaken och kammaren i hjärtats båda halvor. De kallas segelklaffar då de liknar tunna segel och när hjärtat kontraheras gör seglen så de blir tätt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0