Levern

Levern som är kroppens största organ, är livsviktig för att kroppen ska kunna fungera ordentligt. Den renar och neutraliserar gifter i blodet, producerar immunagenter för att kontrollera infektioner och tar bort bakterier från blodet. Den gör proteiner som reglerar blodets förmåga att levra sig och producerar galla för att absorbera fett och fettlösliga vitaminer. Gallan lagras sedan i gallblåsan. Levern är det huvudsakliga industriella centrumet i kroppen, och det har den enorma uppgiften att upprätthålla kroppens metabola jämvikt (homeostas).

Kroppens celler är små, levande kemiska fabriker, men för att processen ska ske rätt behövs en dirigent - Levern!

* Hanterar råvaror
* Tillverkar byggstenar i kroppen
* Återvinner gammalt för att göra nytt
* Avgiftar avfallet i kroppen
* Är inblandade i nästan alla biokemiska processer som krävs för att köra kroppen.

Levern har en tveeggad natur som, samtidigt som livet bevaras, gör diagnoser och behandling av leversjukdomar extremt svårt. Levern har en enorm reservkapacitet, vilket innebär att den lätt kan utföra sitt uppdrag med upp till 70 - 80 procent av leverns massa, om den drabbats av sjukdom. Även om det förvisso är en förmån att levern kan upprätthålla livet trots en överväldigande infektion eller en massiv tumör, betyder det också att en sjukdom kan vara långt framskridna och eventuellt behandlingsbar innan några symtom noteras.



Levern är indelad i flera små flikar som kallas lober, vilket gör att den lättare kan få plats i bukhålan. Blod som kommer från aorta går längst ryggraden och genom diafragman, som är en skiljevägg mellan bukhålan och brösthålan, innan det går genom leverartären som försörjer lever och gallblåsan med syresatt blod.

Gallblåsan, som ligger bakom levern, lagras galla som producerats av levern som släpps ut i duodenum (första delen av tunntarmen, tolvfingertarmen kallas det hos människan) vid matsmältningen. Via portavenen förses levern med blod som kommer direkt från tarmarna. Kaudal vena cava för venöst (syrefattigt) blod från levern till hjärtats bakre hålven, som sedan åker till lungorna via lungartären för att syresättas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0