Hanliga reproduktionsorganet

Hundens spermier bildas i testikelgångar inne i testiklarna och vandrar sedan vidare till bitesikelns huvud och kropp (bara benämnt bitestikel i bilden) där de mognar. När spermierna är i testiklarna och bitestikelns huvud eller kropp så kan de inte befrukta ett ägg. När spermierna är mogna nog för att kunna befrukta, så vandrar de ned till bitestikelns svans där de lagras tills det är dags.

När det är dags för befruktning så vandrar spermierna från bitestikelsvansen och via sädesledaren tills de når könskörtlarna. Det finns fyra sorter; ampullerna, prostatan, sädesblåsorna och bulbourethralkörtlarna. Alla utom prostatan kommer i par, hunden har dock bara prostatan. Sädesledaren går förbi prostatan, vars uppgift är att producera sekret som tillsammans med spermierna utgör sädesvätskan. Störst av alla könkörtlar är prostatan, som producerar den största delen av sekretet.

Som många säkert vet så "fastnar" hanen och tiken i varandra efter parning, detta brukar kallas hängning. Det som händer är att efter att hanen har börjat penetrera tiken så böjar svällkroppen att svälla upp. Svällkroppen hamnar inuti tiken och fungerar som en propp som gör att de blir sittade ihop under en tid (allt mellan några minuter till en timme).


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0