Lemon och Pumpkin

Det locus som ger upphov till färgerna Lemon (gul) och Pumpkin (orange) kallas för E-locus, som har tre alleler – dock bara två existerar i dalmatinerns fall. De tre som finns är: EEmoch e.

  • E är den dominanta i E-serien, och står för Normal pigmentering. Får hunden den i enkel eller dubbel upplaga så förblir pigmenteringen densamma i pälsen.
  • Em är semidominant i E-serien - den är recessiv gentemot E men dominant över e - och gör att hunden får en mask i ansiktet. Finns inte hos dalmatinern.
  • e är den recessiva i E-serien, och står för Recessiva röd. När denna allel kommer i homozygoti (ee), så bleks all pigmentering i pälsen till röd.
Det som sedan orskar den breda variationen i den röda färgen, allt från ljust gul till mörkt orange, styr av ett annat locus, nämligen C-locus. C-locus har fyra alleler, varav tre orsakar olika stark utspädning av det röda – och därav den breda variationen av nyanser. Mer ingående på C-locus kommer jag inte gå in, det blir alldeles för komplicerat att förklara i korthet.

Även om hundens pälspigment bleks till gul så förändras inte färgen på nospigmentet, vilket ex. betyder att en svart hund som bleks till gul fotfarande har en svart nos, och samma för de andra eumelaninfärgerna. På så sätt kan man se hundens sanna färg, trots att den har gult pälspigment.


Faderdjur, höger
Moderdjur, nedan
E e
E
EE:
Oförändrat pigment

Ee:
Oförändrat pigment,
bärare för recessiva röd.
Korsas två heterozygoter är det
cirka 75 % chans att det föds
normalpigmenterade valpar.
e
Ee:
Oförändrat pigment,
bärare för recessiva röd.
ee:
Förändrat pigment,
pälspigment bleks till gul.
Dock är det 50% chans att det
föds heterozygoter, och 25% att
det föds gula valpar.









Källa, text: Egen kunskap
Källa, bilder: Google
Källa, bildmontage: Mig själv

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0