Dövhet

Dalmatinern är lyckligtvis förskonad från många av de sjukdomar som drabbar andra hundraser, men det händer ibland att det föds döva valpar. Det har visat sig att dalmatinern kan ha hörseldefekter på ett öra och höra utan anmärkning på det andra (unilateralt hörande). Sådan partiell hörselnedsättning har ringa eller ingen betydelse för hundens funktion. De hundar som är unilateralt hörande har inte på något sätt ett avvikande beteende och visar inga tecken på hörselnedsättning utan verkar höra precis lika bra som de dubbelsidigt hörande hundarna. Hundens hörsel är så god att den funktion som finns på den friska sidan mycket väl räcker för att hunden ska kunna leva ett normalt hundliv.

Dalmatinern är en ras som är genetiskt Extrem white, till följd av homozygoti för den recessiva allelen sw. Raser som har det, är vita på 90-100% av kroppen. Till följd av extrem white-genen kan därför medfödd dövhet förekomma. Ärftlig dövhet orsakas av en defekt hos pigmentceller i innerörat. Exakt hur och varför generna för utbredd vit färg ökar risken för dövhet och hur dövhet är kopplad till färganlaget är inte helt känt. En hypotes är att pigmenterande celler som underhåller stereocilierna (hörselhåren) inte utvecklas normalt under fostertiden.


Baer-test
För att så få döva valpar som möjligt ska "spridas" så testas de flesta dalmatinervalpar med ett så kallt BAER-test (Brainstem Auditory Evoked Response) som är ett hörselsvar som uppkommer från hjärnstammen utan medvetandes medverkan, dvs att hunden inte är vid medvetandet när testet görs. Det går till som så att elektroder fästs i huden på skallen och en särskild ljudgivare sticks ner i örongången. En referenselektrod, en jord och en elektrod som mäter spänningsförändringar i hörselnerven är det som används.


Hund får elektroderna inkopplade

Genom ljudgivaren skickas klicksignaler ifrån en dator. Klicksignalerna kan varieras beträffande tonhöjd, tonfrekvens samt klickljudets längd och antal klickljud per tidsenhet. Den elektriska aktiviteten i hörselnerven och i hjärnan registreras genom elektroderna och bearbetas i en dator, som genom en så kallad medelvärdesbildare kan sortera bort hjärnaktivitet som inte har med hörsel att göra. Efter några sekunder får man fram en kurva på bildskärmen. Det avlästa svaret från hjärnstammen skrivs ut på datorskärmen i form av en kurva som normalt ska ha två toppar, som ett "M".

Normal hörselkurva


Bilden nedan visar kurvorna som blivit efter att fyra valpar genomfört BAER-testet och fått olika resultat. Kurvorna på vänster sida visar för vänster öra och de på höger sida för höger öra.


Valp 1: Har ett tydligt "M" på både höger och vänster kurva, vilket betyder att den är fullt hörande.
Valp 2: Har en väldigt rak linje på vänster öra, vilket talar om för oss att den är enkelsidigt hörande (unilateralt).
Valp 3: Har en tydlig rak linje på höger öra, så den är också enkelsidigt hörande.
Valp 3: Har två nästan raka linjer, vilket betyder att den tyvärr är döv.

Källa, BAER-test: Tidningen Hundsport, Veterinären Berit Wallin Håkansson berättar… ”Diagnosen är: Ärftlig dövhet”. http://www.hundsport.se/redaktionellt/veterinaren_mapp/diagnos_arftlig_dovhet.html


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0