Långhår

Långhåriga dalmatiner?
Ibland kan dalmatiner efterlämna avkomma som är långhåriga, som tydligen ska fälla mindre än korthåriga. Trots att dessa dalmatiner är renrasiga får de inte ställas ut, precis som dalmatiner med blå ögon och de som är i andra färger än svart- och levertecknat. Hundar som bär på en upplaga av den recessiva långhårsgenen ser ut som vilken vanlig dalmatiner som helst, men om två föräldradjur som bägge bär på långhårsgenen korsas så är det 25% chans att avkomman får genen i dubbel uppsättning och blir långhårig.

En dalmatiners vanliga genuppsättning är "LL", och lite mindre vanliga "Ll" och det är för att man i de flesta fallen inte avlar på ett djur som antingen är långhårigt eller om man vet om djuret bär på långhårsgenen. "L" står för korthår och är dominant, medan långhårsgenen "l" då är recessiv.





Ex. Man kan inte se på en dalmatiner om den bär på långhårsgenen eller inte, så därför är det lätt hänt att två bärare korsas. Koras två bärare är det 25% chans att det föds långhåriga valpar.




Ex. En långhårig dalmatiner är homozygot för långhår då det var en recessiv gen, och korsar man en sådan med en "vanlig" homozygot korthårigig dalmatiner så får man bara korthåriga valpar, dock kommer alla vara bärare för långhårsgenen.



Ex. Korsar man däremot en långhårig dalmatiner med en heterozygot korthårig dalmatiner (bärare för långhår) blir det förväntade utfallet istället 50% chans för korthåriga och 50% chans för långhåriga valpar. Alla korthåriga valpar blir bärare för långhårsgenen.



Källa, bilder: Google.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0