Huvud



  1. Skallen ska vara flat och tämligen bred mellan öronen. Tinningbenen ska vara tydligt markerade. Det ska finnas en antydan till pannfåra. Skallen ska vara helt fri från rynkor.
  2. Stopet ska vara måttligt, men tydligt markerat.
  3. Nospartiet ska vara långt och kraftfullt, aldrig vara snipigt. Nosryggen ska vara rak och parallell med skallens övre plan.
  4. Läpparna ska vara torra och ligga ganska stramt mot käkarna, inte löst hängande. Det är också  önskvärt att läpparna är fullständigt pigmenterade.


Öronen
ska vara måttligt stora, proportioneliga vid basen och gradvis avsmalnande mot en rundad spets. De ska vara ganska högt ansatta och bäras tätt intill huvudet, vara tunna och fina till strukturen. När dalmatinern är alert, ska toppen av örat vara i nivå med toppen av skallen och spetsen nå den nedersta raden av kinden.






Ögonen, som ska sitta tämligen långt ifrån varandra, ska vara måttligt stora och runda. De ska vara klara och livliga med ett intelligent och alert uttryck. Hos de svarttecknade hundarna ska ögonen vara mörkt bruna och hos de levertecknade hundarna ljust bruna till bärnstensfärgade. Ögonkanterna ska vara åtliggande och hos de svarttecknade hundarna ska de vara helt svarta och helt bruna hos de levertecknade hundarna.

Heterokromi, eller irisheterokromi, är ett medicinskt tillstånd som innebär att ögonen har olika färg eller inslag av en annan ögonfärg i samma iris. Detta kan förekomma hos dalmatinern, vilket egentligen är ett fel, men det gör inte hunden mindre värd för det. Dalmatinern kan ibland få ett, eller två, blå ögon och ibland kan de få ett så kallat splittat öga.

Från vänster: Hund med två blå ögon, valp med ett blått och ett brunt, hund med två bruna (korrekt) och hund med ett brunt och ett splittat brunt/blått.





Ofullständig pigmentering av ögonkanter och/eller nosparti är mycket vanligt hos inte bara dalmatiner, utan även hos andra raser som pitbulls, amstaffs (amerikan staffordshire terrier), grand danois i färgen harlekin, vita boxrar och bullterriers. Många gånger föds valpar utan all sin fulla pigmentering på ögonkanter och nosparti, men när de mognar börjar färgen synas på den ljusa huden. Ibland blir den aldrig pigmenteringen fullt utspridd på ögonkanterna eller nospartiet men det är enbart en kosmetisk fråga och dessa dalmatiner kan fortfarande ha en framgångsrik karriär inom utställning.


Valpen till vänster har ett fullt pigmenterad nosparti, medan valpen till höger som synes inte alls har så mycket pigment på nospartiet.

På valpen vars öga är inringad kan man se att ögonkanten inte är fullt pigmenterad.



Nostryffeln ska hos de svarttecknade hundarna alltid vara svart, medan de ska vara brun hos de levertecknade hundarna. Nyansen av brun hos de levertecknade kan variera ifrån mörkt brun till nästan chokladbrun.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0