Skelett: bakställ

Bakbenen är hundens motor, det är dem som driver hunden framåt och frambenen styr, ungefär som en bakhjulsdriven bil. Den som inte finns med på bilden är bäckenet, som femur (lårben) fäster i genom en kulled. Tack vare kulleden förblir hunden relativt rörlig i bakbenen, de kan röra benen bakåt och framåt, inåt och utåt. Patella är knäskålen.

Fibula (vadben) och tibia (skenben) bildar tillsammans underbenet. Fibula och tibia fäster sedan i hasbenet som är hundens motsvarighet till våran häl. Från hasbenet sitter sedan ett korsband upp mot underbenet, ungefär som hälsenan. På bakbenet heter det inte karpalben utan det kallas bara kort för hasens övriga ben då de har en mängd olika namn. Själva tassen ser likadan ut på frambenen. Namn och närbild finns under frambensdelen.





Bilden nedan visar knäleden sett framifrån. Knäleden är en kondylled som förbinder lårbenet (femur) med skenbenet (tibia), och är kroppens största led. Knäet fungerar i princip som ett gångjärn. Två ledhuvuden på lårbenet  sitter riktade mot två ledpannor på skenbenet, fördjupade av två C-formiga broskskivor (menisker). Mellan lårbenets ledhuvuden sitter knäskålen (patella). Knäleden stabiliseras sedan av kraftiga ledband på sidorna.

Knäleden
  1. Nedre femur (lårbenet)

  2. Tibia (skenben)

  3. Fibula(vadben)

  4. Kraniellt korsband

  5. Kaudalt korsband

  6. Laterala menisken

  7. Mediala menisken

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0