Öronvård

Regelbunden öronvård är viktigt för alla hundar från ett allmänt hälso- och hörsel synvinkel. Med dalmatinern finns det dock ytterligare en vård punkt, gemensamt med andra raser som har fint tunna, hängande öron: man måste hålla utkik efter skinntorrhet och möjliga kluvna hårtoppar. Öron producerar normalt en liten mängd vax som (efter en tid utan tillsyn) även kan ackumulera en fin, fuktig och fet smörja som i sin tur kan fungera som ett medium för öronskabb eller infektioner av bakterier eller jäst, som alla kan orsaka öronklining och huvudruskningar. I en hundflock skulle det inte hända då hundar slickar i varandras öron för att göra rent, så om man inte har fler än en hund får vi göra det åt dem. Men även om man har fler än en hund så borde man regelbundet kolla öronen, för säkerhets skull.

Slutresultatet för orengjorda öron är en ökande oenighet som börjar blöda och får aldrig en chans att läka så länge hunden fortsätter att skaka på huvudet. Och så länge örat är smutsigt, infekterat eller irriterat inuti, kommer hunden att fortsätta att skaka. Öronförlust är inget som händer men man kan se hundar som har vad som ser ut som en räfflad kant på nedre delen av örat. Vid sällsynta tillfällen kan man se en som har en andel (stor som en enkrona) som saknas. Det är dock inte ett ärftlig problem, utan beror nästan helt och hållet på grund av ouppmärksamhet till regelbunden öronvård.

Öronen borde bara rosa och rena  på insidan och oskadade runt kanterna på utsidan. Det ända som behövs vid rengöring av öronen är bomullstussar som går att köpa på vanliga apotek eller mataffärer, tops/bomullspinnar och öronrengöringsvätska som kan köpas på veterinärkliniker, större djuraffärer och en del apotek.

Det är alltid lättare att upprätthålla rena öron än att vänta tills din hund säger att hon har en irritation eller infektion. Dessa irritationer beror i allmänhet på bakterie- eller svampinfektioner, så om du ser huvudruskningar eller öronklining upprepande så har hunden förmodligen mer än bara skräp i örat. Om du ser något av dessa symtom bör du titta in i örat, och eventuellt lukta försiktigt. Lukten ska vara ganska svag och inte starkt illaluktande som tyder på en infektion. I det fallet kan du göra rent örat noggrant med öronrengöring och kolla till det nästa dag. Om det inte hjälper med att behandla det själv, alltså att det inte blir någon förbättring borde du kontakta veterinär för att få en diagnos och eventuellt medicin om det skulle behövas.

Källa, text: The dalmatian, Patti and Rod Strand.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0