Pälsvård

Att bada och att Badas
En dalmatiner som matas korrekt och motioneras har en päls som silke. På grund av den naturliga oljan i pälsen, tenderar smuts att ramla av när hunden torkat. För deras hud och päls du kan tillägga 1 tsk. av fiskolja i deras mat ungefär en gång i veckan. De tenderar att slicka sig rena precis som katter. Om du har fler än en, kommer de rena varandra i svåråtkomliga områden som huvud och öron. Om de inte hamnar i något riktigt illaluktande, och det är absolut nödvändigt att bada dem, bör du använda en baby schampo eller tvål för att undvika en möjlig allergisk reaktion. Om du placerar ett badlakan i närheten av din bakdörren och träna din hund att sitta eller stå på det när han kommer in, får du väldigt lite smuts i huset.

De njuter också bada om de inte blivit skrämda av att ha tvingas eller kastats i. Du kan introducera valpen till vatten genom att låta denne leka runt kanten och titta när du vadar i och badar. Du kan prova att bära den i famnen och försiktigt placera den i vattnet, hålla händerna under bröstet och magen så baken inte sjunker ner. Håll ryggen jämnt över vatten och låt den paddla till stranden. Beröm och belöna varje gång den gör detta. Observera att det är skillnad på att bada och att bli badad, många hundar tycker inte om att bli badade men totalt älskar att bada i sjöar och dylikt. Dock är det väldigt individuellt, vissa hatar att bada medans andra älskar det.



Borstning
Eftersom dalmatinerns päls är så pass kort räcker det med att borsta igenom pälsen med en gummiskrapa/borste för att få bort lösa hårstrån och döda hudceller en gång i veckan. Dock brukar hundar uppskatta denna ”massage” och så är det ett utmärkt sätt att stimulera blodtillförseln. En smått fuktig trasa brukar också vara duktig på att ta bort lösa hårstrån.



Vintern
Eftersom de inte har någon underull alls, med kort, fin päls och tunn hud, kan de lida akut mot kyla och fukt såvida de inte är i rörelse och på så sätt håller sig varma. De är definitivt "sommarhundar" på det sättet, så på vintern kan det därför vara bra att ha ett täcke på sin hund.


Källa, text och bilder: The dalmatian, Patti and Rod Strand.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0