Digestionsorganen

När hunden äter så behandlas maten både mekaniskt och kemiskt. Först mals maten till mindre bitar med tänderna, samtidigt som de tre spottkörtlarna i huvudregionen avger spott för att underlätta. De är öron-, käk- och undertungspottskörtlarna (syns inte på bilden). När hunden sväljer maten händer mer än man tror. Först så drar sig den mjuka gommen upp och täpper till näshålan så ingen mat hamnar där. Sedan åker epiglottis ned och täpper till luftstrupen, och då ligger det fritt för esophagus och maten åker ner vidare till matsäcken.



I hundens matsäck finns en otroligt stark koncentration av saltsyra, som gör det möjligt för hunden att vara asätare. Mikroberna i magsäcken kan bryta ned rutten mat utan att hundens hälsa påverkas, vilket en människa inte skulle klara av. PH-värdet i hundens magsyra är 1, att jämföra med våran som ligger på 4-5 i normalvärde.  Maten kommer genom esophagus ned och genom övre magmunnen. Övre magmunnen är en muskel som kontrollerar matens ingång.

Som man kan se så är magsäcken formad som ett U, och den lilla svängen mellan den övre och undre magmunnen kallas för lilla kurvaturen. Vid lilla kurvaturen fäster något som kallas för lilla nätet som är veck av veck av bindväv, fett och kärl som stora gallgången (från levern), portavenen och leverartären går igenom. Framför lilla nätet, och magsäcken, ligger levern och gallblåsan.   Från levern går gallgången som mynnar i tolvfingertarmen, som levererar galla till nedbrytningsprocessen. På andra sidan magsäcken går en väldigt stor sväng, som kallas för stora kurvaturen, och till den fäster stora nätet. Stora nätet ligger som ett nät över tarmarna.



Efter att maten gått igenom magsäcken och utsatts för enzymer och saltsyra, så går det igenom nedre magmunnen och ut till tolvfingertarmen (duodenum). I duodenum mynnar gallgången med galla, och till duodenum är bukspottskörteln fäst och den levererar bokspott direkt till duodenum. Mellan duodenum och sista delen av grovtarmen sitter en dubbelskitad hinna av bland annat bukhinnor som håller ihop dem.Efter duodenum kommer den andra delen av tunntarmen, jejunum. Här tas alla näringsämnen upp och skickas tillbaka till levern via portavenen. Jejunum bildar något som kallas tarmkrös som är som tarmarnas mittpunkt, skulle man kunna säga. Duodenum gör också en kaudal sväng runt tarmkröset.

Efter jejunum kommer sista delen av tunntarmen, ileum.  Tjocktarmen består av blindtarmen (cecum), grovtarmen (framgående, tvärgående och bakåtgående colon) och ändtarmen (rectum). Rovdjur har ingen egentlig nytta av blindtarmen, inte jämfört med exempelvis hästar som har en enorm cecum.  Mellan cecum och ileum kan man se en dubbelskiktad hinna, på så sätt ser man var ileum börjar och slutar.Den framåtgående colon går (i bukhålan) mot huvudets håll och gör sedan en U-sväng vid tarmkröset, U-svängen är den tvärgående delen av colon. Sedan kommer den bakåtgående som sedan mynnar i rectum.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0