Vaccinering

Vaccination av hunden är en självklarhet för den ansvarsfulle djurägaren. Hundar i Sverige vaccineras främst mot valpsjuka, parvo, smittsam leverinflammation/HCC och kennelhosta. Vissa hundar vaccineras även mot leptospiros och rabies.

Valpsjuka är spridd över hela världen och är en livshotande sjukdom. Inkubationstiden, dvs tiden från att hunden smittas till dess sjukdomssymtom uppträder, är 3 – 6 dagar. Hundar i alla åldrar kan drabbas av valpsjuka. Sjukdomen ger hög feber under några dagar, sedan börjar kräkningar, diarré och sekretflöde från ögon och nos att uppträda. Hunden tappar aptiten och kan senare också få sekundära bakteriella infektioner. Risken för ett utbrott av valpsjuka i Sverige är för tillfället mycket låg. Några fall inträffar varje år och då alltid på ovaccinerade hundar. Utbrott förekommer ibland i grannländerna.

Vanligtvis vaccineras valpen vid 12 veckors ålder då antikroppar från tiken har försvunnit ur kroppen. Vaccinationen upprepas vid ett års ålder, och därefter vart 3:e år.

Smittsam leverinflammation (HCC) är också en virussjukdom. Den förekommer i Sverige men är relativt ovanlig. Sjukdomen orsakar en allvarlig infektion i levern (hepatit), och är oftast dödlig. Vaccinet kombineras alltid med vaccin mot valpsjuka, och i dagligt tal pratar man ofta bara om att vaccinera mot valpsjuka, men man får ”HCC” på köpet.





Kennelhosta är ett samlingsnamn för en kikhosteliknande luftvägssjukdom hos hund. Sjukdomen orsakas av ett flertal olika bakterier och virus. Den vanligaste sjukdomsorsaken är parainfluensavirus, och det är detta virus man kan vaccinera hunden mot. I Stockholmsområdet brukar det varje vinter gå epidemier av kennelhosta. Hundar som drabbas får en kraftig och besvärande hosta som kan pågå i flera veckor. Hos enstaka hundar kan sekundära infektioner tillstöta och lunginflammation utvecklas. Vaccinet kan ges på två sätt; insprutat genom näsborren eller via injektion i nacken. Det tidigare har visat sig vara effektivare men många hundar tycker det är obehagligt.  Valpen vaccineras oftast hos uppfödare vid ca 7 veckors ålder. En boosterdos ges sedan vid 12 veckors ålder. Precis som influensavaccinering hos människa ger kennelhostevaccin endast ett kortvarigt skydd. Hunden måste därför vaccineras årligen.




Parvo, allmänt känt som hundpest, är ett virus som orsakar en allvarlig infektion i tarmarna, med kraftig diarré som följd. I de fall  sjukdomen drabbar unga valpar eller gamla hundar är den ofta livshotande om djuret inte kommer under vård mycket snabbt. Viruset finns spritt i hela landet och anses vanligt förekommande. Viruset är motståndskraftigt och sprids även med t ex djurägarens skor, varför även en hund som inte är i kontakt med andra hundar ändå kan drabbas.

Valpen vaccineras oftast hos uppfödare vid ca 7 veckors ålder. Denna första vaccination skyddar valpen mot sjukdom under den tid då antikroppar från mamman finns kvar i valpens blodomlopp och kan försämra utvecklingen av långtidsskydd hos valpen. En boosterdos ges vid 12 veckors ålder. Nu har tikens antikroppar försvunnit ur valpens blodomlopp, och den kan bilda egna antikroppar som skyddar under året. Vaccinationen upprepas sedan vid ett års ålder, och därefter vart 3:e år.




Leptospiros är en bakteriesjukdom som orsakar allvarliga skador på framför allt lever och njurar. Bakterien finns t ex hos smågnagare, och sprids med urinen. Sjukdomen förekommer i Sverige men är mycket ovanlig här. Den är mer vanligt förekommande utomlands, varför hundar som ska ut och resa bör skyddas via vaccination. Tidigare var detta ett krav från myndigheterna, men vaccinationen är numera frivillig. Vaccinet är avdödat, varför grundvaccination alltid bör göras två gånger med en månads intervall. Därefter ges en boosterdos efter 6 mån, för att sedan upprätthållas med vaccinering var 6-12 mån.  Visar ett exempel med grundvaccinationsstart hos en 12 veckors valp nedan.




Rabies är en dödlig virussjukdom som kan drabba alla slags däggdjur inklusive människa. Sjukdomen har inte förekommit i Sverige på över 100 år. I vissa europeiska länder är dock sjukdomen spridd bland vilda djur, framför allt rävar. I takt med ökat resande och utbyte med andra länder ökar därför risken att sjukdomen kan återkomma till Sverige. För att minska denna risk finns hårda krav på djur som reser utomlands. Dessa måste vara vaccinerade mot rabies, och måste även bevisas ha skydd mot sjukdomen genom blodprovstagning för att påvisa så kallade antikroppstitrar.

För att efter utlandsresa få ta med sig sin hund tillbaka till Sverige krävs i nuläget att man tidigast 120 dagar efter den sista vaccinationen tar ett blodprov som påvisar godkänd mängd antikroppar i blodet (>0,5 ie/ml).

Grundvaccinationen som görs med två injektioner med en månads intervall. Sedan ges en ny vaccination inom ett år efter den sista grundvaccinationen, som håller i 3 år. Därefter kan man upprätthålla skyddet genom att vaccinera vart 3:e år. För hundar som endast kommer vistas i Sverige kan denna vaccination verka onödig eftersom rabies inte finns i Sverige (peppar, peppar..) men ska hundar importeras in måste de vara ordentligt vaccinerade för att inte riskera att smittas kommer in i Sverige. Visar exempel med grundvaccinationsstart hos en 12 veckors valp nedan.



Källa, text: Wikipedia, veterinärklinkiker.
Källa, bilder: Google.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0