Munvård

Hälsovård är nästan ett måste när man har hund och inte bara för att det sparar massa dyra veterinärbesökutan även för att förbättrar hundens hälsa markant.

Tyvärr har många hundägare väldigt begränsade kunskaper om hur hundarnas tänder ska skötas. Många tror att hundar inte kan få mun- och tandproblem men tyvärr är tandlossning mycket vanligt förekommande hos hundar. En vanlig situation är att ägaren till en oftast äldre hund märker att den har fått dålig andedräkt och då konstateras det att den har tandsten och kanske så långt framskriden tandlossning att flera tänder inte går att rädda. Detta är alldeles onödigt eftersom tandlossning går att förebygga genom en ordentlig munvård.

För att undvika tandsten och tandlossning är noggrann regelbunden rengöring av  änderna mycket viktigt.  Om tänderna rengörs regelbundet från de mjuka beläggningarna som kallas plack, så undviker man att det bildas tandsten. Tandsten på tandytorna speciellt vid tandköttskanten orsakar inflammation och fickbildning som leder till tandlossning och dålig andedräkt hos hunden. Tandlossning medför inte bara förlust av tänderna utan man vet också att det finns samband mellan tandlossningssjukdomen och andra sjukdomar som hjärtfel och diabetes. Att vänja hunden från tidig ålder att man tittar till tänderna kan vara en bra ide.


Genom att borsta tänderna regelbundet på sin hund förebygger man tandsten, och då också tandlossning. Man bör vänja hunden tidigt vid att få tänderna borstade och i början kan man bara använda ett finger innan man avancerar till en borste. Till hundar ska man inte använda vanlig tandkräm då denna är för stark, utan en specialanpassad tandkräm som är till för hundar och katter. Dessa tandkrämer kan köpas på veterinärkliniker, större djuraffärer och en del apotek. För att hunden ska acceptera det lättare så finns de i smaker som leverpastej och dylikt.

Öronen borde bara rosa och rena på insidan och oskadade runt kanterna på utsidan. Det ända som behövs vid rengöring av öronen är bomullstussar som går att köpa på vanliga apotek eller mataffärer, tops/bomullspinnar och öronrengöringsvätska som kan köpas på veterinärkliniker, större djuraffärer och en del apotek.

Det är alltid lättare att upprätthålla rena öron än att vänta tills din hund säger att hon har en irritation eller infektion. Dessa irritationer beror i allmänhet på bakterie- eller svampinfektioner, så om du ser huvudruskningar eller öronklining upprepande så har hunden förmodligen mer än bara skräp i örat. Om du ser något av dessa symtom bör du titta in i örat, och eventuellt lukta försiktigt. Lukten ska vara ganska svag och inte starkt illaluktande som tyder på en infektion. I det fallet kan du göra rent örat noggrant med öronrengöring och kolla till det nästa dag. Om det inte hjälper med att behandla det själv, alltså att det inte blir någon förbättring borde du kontakta veterinär för att få en diagnos och eventuellt medicin om det skulle behövas.


Källa, text och bilder: The dalmatian, Patti and Rod Strand.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0